workout

Yesss…. Vanavond is jouw sport avond. Bij je eerste kop koffie heb je er helemaal zin in, na je tweede afspraak en meeting die maar blijft voortduren verdwijnt je energie, maar je hebt een afspraak met jezelf gemaakt… You have to go running!

Je springt de trein in, sjeest op je fiets door de stad, grist thuis nog snel een banaan van de fruitschaal terwijl je met één been in je sportstight struikelend op zoek bent naar je sportschoenen. Beats in je oren en gaan! Heerlijk naar buiten, rustig joggend, steeds iets sneller.

Je banaan lijkt maar niet te zakken en je voelt spanning in je schouders. De eerste keer dat je je hartslag checkt geeft je sport horloge 160 beats per minute aan. OEPS…

Extreem voorbeeld? Misschien, maar voor veel van onze deelnemers en leeftijdgenoten super herkenbaar. We willen alles en presteren op de toppen van ons kunnen. Super mooi dat je zo hard gaat (letterlijk), maar wil je echt iets uit je workout halen en goed voor je lichaam zorgen met een voldaan gevoel? Haal je lichaam dan langzaam uit de pauze stand en werk geleidelijk naar je piek toe. In je auto trap je ook niet direct het gaspedaal diep in, toch?

workout2

Lesje warming up van Workout Amsterdam:

Wat gebeurt er in je lichaam tijdens een warming up
> De bloeddoorstroming naar de spieren verbetert.
> Door de verwijding van de bloedvaten krijgen de spieren meer zuurstof en worden er minder afvalstoffen (melkzuur) gevormd.
> De stofwisselingsprocessen verlopen sneller, waardoor de spieren makkelijker beschikken over de nodige energie.
> Er is een toename van de gevoeligheid van de zenuwreceptoren waardoor je zenuwen in staat zijn signaaltjes vanuit je hersenen sneller te geleiden. Hierdoor voorkom je blessures.

Positieve effecten van een warming up:
> Voorkomt blessures, stretchen alleen is niet voldoende. Studies toonden aan dat de toename van de weefseltemperatuur de gevoeligheid voor sportletsels doet dalen. De elasticiteit van de spieren neemt toe naarmate ze beter doorbloed zijn.
> Geleidelijke aanmaak van melkzuur, waardoor je extreme spierpijn voorkomt (afhankelijk van je workout intensiteit natuurlijk).
> De gewrichtsbeweeglijkheid neemt toe waardoor de rekbaarheid van pezen en ander bindweefsel ook verbetert.
> Een goede opwarming kan helpen bij de mentale voorbereiding en geeft je de mogelijkheid je drukke werkdag achter je te laten. Het werkt ontspannend.

workout3

Voorbeeld running warming-up:
> Wandel in tempo 1 minuut
> 30 sec. slow butt kicks 30, gevolgd door 30 sec high knee pull
> Huppel 30 seconden en verhoog je huppel 30 sec. zwaai je armen mee omhoog
> Shuffle zijwaarts 30 seconden en 30 sec kruis/ links, kruis je voet voor en achter, doe dit ook aan de andere kant
> Frankensteins: beweeg voorwaarts en tik je schenen kruislings terwijl je je been om en om omhoog zwaait
> Start met een rustige jog en ga na 10 minuten van start met de kern van je workout

Tags: