07-kid-exerciseDat sporten goed is voor je lichaam en geest hoeven we niemand te vertellen. Dat veel mensen vaak super enthousiast beginnen is ook een feit. Net zoals het een feit is dat het overgrote deel na de een korte periode de drive en de focus verliest om door te zetten. Why? Omdat het teveel moeite kost. Waarom kost het teveel moeite? Dit kan verschillende redenen hebben:

1. De training die je doet is saai of in ieder geval niet leuk.

2. Het ontbreekt aan regelmaat of structuur.

3. Geen sociale druk.

In het begin zijn mensen vaak gemotiveerd om te gaan bewegen. Je hebt er zin in en je gaat er lekker tegenaan met bijvoorbeeld als doel om 10 kg af te vallen. Het lijkt je leuk om jezelf lekker af te matten in de gym en je hoopt snel op resultaat. Je komt er na een paar keer achter dat je het eigenlijk helemaal niet zo leuk vind als je vooraf dacht. Het is eigenlijk maar zwaar en vervelend en het resultaat blijft vooralsnog ook uit. Wat gebeurt er? Je haakt af. Je motivatie om 10 kg af te vallen is uiteindelijk niet groot genoeg om weerstand te bieden tegen de natuurlijke voorkeur voor de weg van de minste weerstand.

Hoe kan je de natuurlijke weerstand om te bewegen verkleinen?

1. Doe iets wat je leuk vind. Bewegen kan namelijk op allerlei manieren. Voor de een is hardlopen een verslaving, de ander verafschuwd iedere duursport. Sommige mensen vinden individueel fitnessen heerlijk en doen het al jaren 3 x per week zonder uitzondering. Veel anderen houden dit echter maar een paar weken vol. Wielrenners die in de zomer het heerlijk vinden om de weg op te gaan om flink wat kilometers in de benen te rijden, gaan in de winter vaak naar binnen om een spinning les te volgen. De natuurlijke weerstand om veel te bewegen wordt veel kleiner naarmate je iets doet wat je leuk vind. Zoek iets wat bij je past en waar je energie van krijgt ipv dat het je energie kost. of het nu zwemmen is, kickboxen, tennis, yoga of juist een combinatie van sporten maar doe alleen iets wat je leuk vind. Dan houdt je het namelijk veel makkelijker vol.

2. Veel mensen geloven in het stok achter de deur principe. 1 advies ” Stop Believing”. Een jaarabonnement afsluiten lijkt in eerste instantie misschien een stok achter de deur omdat je elke maand een paar tientjes overmaakt, maar in praktijk zie je daar verdomd weinig van terug. Eerder frustratie dat je deze maand weer niet bent geweest.  Geld is namelijk geen goede motivator om in beweging te komen. Het is veel belangrijker dat je hetgeen wat je doet leuk vind, dan dat je er elke maand een bedrag x voor betaalt. Daarnaast is het erg belangrijk dat je structuur en regelmaat creëert. Om je een simpel voorbeeld te geven. Ik vind tennissen onwijs leuk om te doen. Daarom had ik een aantal jaren geleden na te hebben getennist in mijn jeugd weer lessen te nemen. Ik heb toen een jaar gelest in het Frans Otten Stadion in Amsterdam. Elke woensdagavond van 20.00 tot 21.30 stond ik op de tennisbaan. Ik had er super veel plezier in en miste eigenlijk nooit een training. Na een jaar weer les te hebben gehad, dacht ik dat het tijd werd om gewoon lekker vrij te gaan spelen. Ik had namelijk een aantal vrienden en vriendinnen die ook tennisten en met hun zou ik dan minimaal 1 x per week een balletje slaan. Zo gezegd zo gedaan. Ik stopte met lessen en nam een abonnement. Vervolgens ben ik in dat jaar precies 3 x gaan tennissen. Waar ging het mis? Vrijblijvendheid. Omdat ik juist meerdere vrienden had met wie ik kon tennissen, had ik geen vaste afspraak met 1 of 2 vrienden om op woensdagavond te tennissen. Het resultaat was dat ik het soms vergat om iemand te vragen. De andere keer kon er niemand. De volgende keer kon ik zelf niet toen iemand me vroeg. Wat uiteindelijk resulteerde in drie partijtjes over het hele jaar voor een luttele € 300,-. Het grote verschil is echter dat ik bij de lessen elke week op het zelfde tijdstip een afspraak had met mezelf om te gaan trainen. Als mensen vroegen of ik woensdagavond mee naar de film ging, zei ik nee omdat ik moest trainen. Toen ik eenmaal een abonnement had en ik elke dag kon trainen, ging ik nooit! Dus zorg voor regelmaat. Kies een vaste dag, het liefst ook een vast uur uit waarop je gaat trainen. Of dat nou 1 x per week is of 2 x per week of vaker, zorg dat het een gewoonte wordt en je zult zien dat je het veel makkelijk volhoudt.

3. Samen sporten is voor veel mensen leuker dan alleen. Ten tweede voel je meer weerstand om niet te gaan omdat je een afspraak hebt gemaakt met je sportmaatje. Dus zeker als je hetgeen wat je doet minder leuk vind, is het aan te raden om dan tenminste samen pijn te lijden. Daarnaast kan je elkaar tijdens het trainen motiveren om harder te gaan.

Dus ben je van plan om binnenkort te beginnen met sporten, zorg er dan voor ervoor dat je hetgeen wat je doet leuk vind. Hoe leuker je het vind, hoe minder de weerstand. Creëer regelmaat. Door op vaste dagen en vaste tijdstippen te trainen creëer je een routine/ gewoonte en zul je zien dat de weerstand minder is. Tot slot is het zinvol om een trainingsmaatje te vinden, zeker wanneer je hetgeen wat je doet minder leuk vind. Succes!

Tags: