Sinds september kan je bij FitFlow Den Haag de les Essentrics volgen. Deze les trok direct mijn aandacht, stiekem had ik al kennisgemaakt met Essentrics bij MOVE//WEST in Amsterdam. De Essentrics workout is in Amsterdam al een ware hit en ik snap wel waarom! Ik was dan ook heel blij dat deze les ineens op het rooster stond bij een OneFit locatie in Den Haag!

Wat is Essentrics?
Essentrics is ontwikkeld door voormalig ballerina Miranda Esmonde-White en fysiotherapeuten uit Canada. In elke oefening wordt er gebruik gemaakt van excentrische oefeningen, wat betekent dat je krachtoefeningen doet terwijl je de spieren verlengt/naar de uiterste positie brengt. Deze vorm van trainen is heel goed voor je lichaam omdat je hierdoor minder risico hebt op verkorte spieren. Daarnaast zijn er vanuit de fysiotherapie duidelijke aanwijzingen dat excentrische oefeningen goed werken bij het herstellen en voorkomen van peesblessures.

Essentrics is een total body workout op muziek. De oefeningen bestaan voornamelijk uit grote, vloeiende bewegingen. Dit is niet alleen goed voor de spieren, maar ook voor soepele gewrichten. In de oefeningen wordt veel gebruik gemaakt van oefeningen uit het ballet, maar dan zonder ingewikkelde termen en pasjes. Vind je choreografieën maar lastig? Dan kan je deze les waarschijnlijk wel goed volgen.

Voor de ballerina’s onder ons is deze workout ook perfect ter ondersteuning van je danslessen, want je traint de ‘balletspieren’ die belangrijk zijn bij het technisch goed uitvoeren van balletoefeningen.

dsc01271-01

Wat maakt Essentrics zo leuk?
Het leukste van Essentrics vind ik de oefeningen zelf. Die bestaan uit lange en vloeiende bewegingen, zowel staand als liggend op een matje. Alle oefeningen zijn op muziek en dit helpt je nog meer om de oefeningen goed uit te voeren. Met vlagen is Essentrics heel pittig en voel je de verzuring ontstaan, een teken dat je keihard aan het werk bent! Toch volgt er ook altijd weer een moment van ontspannende vloeiende bewegingen en die afwisseling maakt dit een hele prettige workout.

De docente Quirine legt alle oefeningen heel helder uit en heeft veel aandacht voor iedere deelnemer. Ze benadrukt altijd om goed naar je lichaam te luisteren en voor jezelf te bepalen of je meer of minder wilt geven. De les is vaak in een groepje van 6 – 8 mensen, wat zeer prettig is. Geen overvolle sportzalen, maar in een klein groepje lekker bewegen op muziek.

Na een Essentrics les voel ik me altijd helemaal voldaan en ontspannen. De les eindigt met een aantal rustige rekoefeningen, ik vind dit zelf altijd een heel prettige manier om een workout mee af te sluiten en het helpt me om tot rust te komen.

Zelf volg ik de les vaak op dinsdagavond van 18:00 – 19:00 uur, maar je kan Essentrics ook op andere dagen en tijden volgen. Kijk hiervoor in het rooster van FitFlow Den Haag. Wanneer je een les Essentrics reserveert, let dan goed op de locatie, FitFlow zit op twee locaties.

Deze les is een aanrader voor iedereen die op zoek is naar een full body workout en ontspannende oefeningen gecombineerd in één les!

dsc01275-01

Lotta is orthomoleculair voedingsdeskundige en fysiotherapeut en weet als geen ander hoe belangrijk het is om regelmatig te bewegen. Sporten moet volgens haar vooral heel leuk zijn! Kijk voor individuele begeleiding, blogs en inspiratie op haar Instagram, Facebook en website.

Tags: