Toen OneFit mij vroeg of ik Krav Maga bij GREA Krav Maga wilde testen, moest ik wel even nadenken. Krav maga…Is dat niet zo’n vechtsport? Mijn ervaring met karate toen ik een jaar of 10 was, was niet zo’n groot succes. Toch besloot ik Krav Maga te proberen.

Omdat ik geen idee had wat Krav Maga precies is, besloot ik wat vooronderzoek te doen. Het blijkt een zelfverdedigingssport te zijn die zijn oorsprong vindt in de tweede wereldoorlog. Na de tweede wereldoorlog kwam in Israël deze verdedigingssport echt tot ontwikkeling bij het instituut voor fysieke training van het Israëlische defensieleger. Na het zien van een aantal filmpjes, bereidde ik me voor op een pittige workout.

grea-krav-maga2

De les en locatie

Krav Maga wordt geven bij GREA Defence in het MOOOF centrum, een groot gebouw in de Binkhorst (bedrijventerrein) waar vele verschillende sporten beoefend kunnen worden. Het was een klein beetje zoeken, de Krav Maga zaal bevindt zich op de eerste verdieping, een beetje achterin het gebouw.

Ik werd vriendelijk ontvangen door de docente Gracia en de andere deelnemers. We begonnen met een leuke afwisselende warming-up, waarbij verschillende stoottechnieken (met bokshandschoenen aan) werden afgewisseld door mountain climbers, planks en korte sprintjes.

Na de warming-up gingen de bokshandschoenen uit en werden de verschillende verdedigingstactieken besproken. Op welke afstand kan je nog wegrennen uit een bedreigende situatie? Vergeet je niet om verbaal duidelijk te maken dat je hier niet van gediend bent? En hoe red je je uit een situatie waar verbale communicatie overgaat op een aanval? Dingen waar ik hiervoor nooit over had nagedacht, passeerden de revue.

Vervolgens gingen we in groepjes (ingedeeld per niveau) verschillende verdedigingstechnieken oefenen. Hoe red je je uit een situatie waarbij iemand zijn/haar handen op je keel zet? En hoe reageer je als er iemand volle vaart op je af komt rennen?

grea-krav-maga1

Mentale uitdaging

In de loop van de les werden de verdedigingstechnieken steeds verder uitgebouwd en aan het einde van de les was het tijd voor een 3-tegen-1-aanval (met stootkussens). De situatie werd zo realistisch mogelijk nagebootst en ik voelde me ook daadwerkelijk bedreigd, zelfs als aanvaller zijnde (!). Niemand deed elkaar pijn (o.a. doordat er stootkussens gebruikt werden), maar het voelde net alsof ik middenin een echt gevecht terecht was gekomen en, zelfs als aanvaller, trok ik dit mentaal niet zo goed. Het bizarre was dat ik me maar al te goed besefte dat niemand me pijn deed, maar de heftigheid van de situatie zorgde ervoor dat ik besloot om deze laatste oefening vanaf de kant mee te kijken.

Maak jezelf sterker in bedreigende situaties

Na de les hoorde ik dat meer mensen in het begin zo’n reactie hebben. Tijdens de laatste oefening word je in een situatie geplaatst waar je stresslevel sterk door verhoogd wordt. Hoe vaker je Krav Maga beoefent, hoe minder hoog je stress level zal oplopen en hoe helderder je kan blijven nadenken. Dit geldt ook voor een echte situatie, buiten het sportcentrum. Omdat je tijdens Krav Maga verschillende bedreigende situaties al geoefend hebt en weet hoe je hierop kan reageren, kan je meer rust bewaren helder nadenken over hoe je het beste kan handelen als je écht in zo’n situatie terecht komt. Dit kan je ook een zeker gevoel geven. Je weet van jezelf dat je met de meest benarde situaties (in een simulatie) goed kan omgaan. De enge, donkere steegjes midden in de nacht, kunnen hierdoor een stuk minder eng aanvoelen, al moet je die plekken op dat soort tijdstippen natuurlijk nog steeds niet opzoeken.

Wil je ook Krav Maga proberen met je OneFit pas? Kies dan niet (zoals ik) voor de les op vrijdagavond, deze les is een mix van gevorderden en beginners en een goede les als je al een paar keer met je OneFit pas bent geweest. De lessen bij GREA Krav Maga op dinsdagavond en woensdagavond (women only) zijn rustigere lessen om bij in te stromen als je net begint met Krav Maga. De docente Gracia legt alles heel helder uit en helpt je goed om slimme verdedigingsstrategieën eigen te maken. Dit is een workout waarbij je niet alleen je lichaam traint, maar ook je mentale fitness!

Lotta is orthomoleculair voedingsdeskundige en fysiotherapeut en weet als geen ander hoe belangrijk het is om regelmatig te bewegen. Sporten moet volgens haar vooral heel leuk zijn! Kijk voor individuele begeleiding, blogs en inspiratie op haar instagram, facebook en website.

Tags: