Buitengewoon Fit is een bootcampschool waar je niet bang hoeft te zijn voor ‘boze’ bootcamp-instructeurs. Nadat bootcamp als fitnessvorm in de Nederlandse parken binnendrong werd dit voor mij een synoniem aan afkeer en struise docenten die lijken te genieten van bange leerlingen…

Vanwege mijn ‘bootcamp angst’ stelde ik de les bij Buitengewoon Fit steeds uit. Dit bleek nergens voor nodig na het volgen van de les. Deze werd gegeven in een mooie garagebox naast station Zuilen en er was geen boze instructeur aanwezig!

vsco-photo-3

Als ik om vijf voor tien bij het sporthonk aankom staat er al een groep fit ogende leerlingen klaar. Een jongen die ik van de foto op de website van Buitengewoon Fit herken groet me met een perfecte tandpasta-lach. Naast de balie ligt een kunstgrasmat en aan de muur hangen kokedama-plantjes in halve kokosnoten. Zo voelt binnen tóch een beetje buiten. De bootcampsessie is vandaag namelijk in de garagebox maar wel met de deuren open. Buiten trainen gebeurt ook, de lessen vinden dan plaats in verschillende parken.

Een docent in opleiding geeft vandaag de training. De les werd niet gegeven met bulderende kreten die je moeten motiveren om “alles eruit te halen” maar zonder loze prietpraat op z’n Utrechts. Zoals alleen een echte Utrechter nog praat, ik vind het heerlijk.

vsco-photo-1

We beginnen met stretch-oefeningen op de houseversie van Bob Marley’s Greatest Hits. Stretchen wordt vaak als moetje achter een training geplakt, maar hier nemen de leraren het serieus. Vervolgens doen we optrek-oefeningen aan de Monkey Bar, gaan we springtouwen, planken en eindigen we met een circuit van twintig minuten. Battleropes, jumpboxes, sandbags en kettlebells, in deze garage ontkom je aan geen enkel hip fitnessattribuut. De trainer doet zelf ook mee met het circuit maar houdt ondertussen een oogje in het zeil en schiet gelukkig meteen te hulp als ik er helemaal niks van bak met de battleropes..

vsco-photo-2

Na een uur zweten spannen we nog even gezamenlijk de buikspieren aan en mogen we feedback geven op de les. Hij deed het goed hoor, vindt de groep. “Oké, misschien een heel kleine pauze tussen de oefeningen?” “Pauze tussen de oefeningen? Gaan we doen”, zegt de toekomstige instructeur bescheiden. Wat een verademing, denk ik!

Shinta is altijd op zoek naar nieuwe manieren om lichaam en geest te slijpen. Haar obsessie voor zelfverbetering zorgt voor een druk schema waarin yoga, zwemmen, vechtsporten, reizen en artikelen schrijven strijden om aandacht. Voor OneFit duikt ze diep in het Utrechtse lesaanbod én vist ze de meest opvallende lesjes uit de Amsterdamse OneFit-jungle. 

Tags: