Martial mindfulness kun je, anders dan de spannende term doet vermoeden, gewoon beoefenen met OneFit in Utrecht. Terwijl in de zaal links van de balie dancehalldanseressen denkbeeldige lotion op hun lichaam smeren, wordt in de rechterzaal aan een evenwichtige geest getimmerd. Ook opzoek naar Mindfulness in Utrecht? Lees Shinta haar blog!

Martial Mindfulness in Utrecht

De les is onderdeel van een nieuw concept van dansschool Touchée Dance Company: Dojo – Body, Mind en Soul. Vrijdagavond bepaal je zelf hoe jouw Dojo-training eruitziet. Elk half uur vanaf zevenen kunnen leerlingen binnen droppen voor een nieuw blok martial arts. De focus ligt op Chinese stijlen: Kung Fu, Tai Chi, Qi Gong en wapentechniek, bij die laatste gebruik je een nepzwaard.

Ik mag kiezen bij welk groepje ik mij aansluit, en ik ga voor Kung Fu. Anderen vullen hun tijd met zelfverdediging, boxen en plastic zwaarden. Ik ben net als de anderen een beginner en we oefenen daarom een aantal basis aanvallende en verdedigende bewegingen.

Wat me opvalt aan deze bewegingen is de vloeiende vorm. In een duel start je met een groet, waarbij je tegelijkertijd met je tegenstander door je knieën buigt en je rechtervuist tegen je linkerhandpalm slaat. Daarna schiet je ofwel in de verdedigende houdingen, ofwel in de aanvallende. Het geheel ziet er uit als een kunstwerk, joggingpak-origami.

Kung Fu is een Chinese krijgskunst die stamt uit de Chinese prehistorie, toen de mens zich moest leren verdedigen tegen wilde dieren en andere stammen. De houdingen zijn dan ook ontleend aan het dierenrijk. Zowel het paard, de aap en de kat dienden als inspiratiebron. In de aanval oefen ik met de kathouding. Dit rollenspel verwart mijn lichaam. Ik maak overdreven kattenbewegingen. De Samurai pizza Cats zijn er niks bij.

De term Kung Fu betekent vrij vertaald ‘hoge vaardigheid’, of ‘toewijding’. De nadruk ligt op de vaardigheid van in bewegen en er is dan ook gekeken naar de bewegingen in de acrobatiek en turnsport. Martiaal duidde oorspronkelijk, in de prehistorie in China, juist op de toestand van oorlog, jacht en vechten.

Maar hier heerst vrede, evenwichtigheid, balans. Na de Kung Fu les eindigen we met een half uur meditatie in beweging. Een van de oefeningen houdt in dat je een partner zoekt op basis van intuïtie, die persoon zo lang aankijkt dat het ongemakkelijk wordt en elkaar dan stukje bij beetje meer aanraakt.

Als we met de ruggen tegen elkaar aan staan en ik de klamme rug van een onbekende man tegen me aangedrukt voel, kijk ik naar de quote op de muur “De bestemming wordt nooit bereikt wanneer met ophoudt te bewegen”.

Inderdaad, een evenwichtige geest bestaat zolang je de flow niet onderbreekt. Martial arts helpt je precies daarmee en ik ben dan ook zeker van plan dit pad verder te bewandelen. De quote betekent uiteraard niet dat ik nu heel snel weg moet rennen van de rug die nog steeds tegen me aandrukt.

Shinta is altijd op zoek naar nieuwe manieren om lichaam en geest te slijpen. Haar obsessie voor zelfverbetering zorgt voor een druk schema waarin yoga, zwemmen, vechtsporten, reizen en artikelen schrijven strijden om aandacht. Voor OneFit duikt ze diep in het Utrechtse lesaanbod én vist ze de meest opvallende lesjes uit de OneFit-jungle. 

Tags: