spinning_club_madrid_4Spinning is een van meest populaire workouts wereldwijd. In Nederland fietsen we natuurlijk veel buiten, maar toch zitten de spinning-klasjes hier ook goed vol. Er is nauwelijks een workout te vinden waarmee je zoveel calorieën verbrand. Als je jezelf een beetje kwaad maakt dan verbrand je 600 calorieën in een lesje van 50 minuten. Een hoge vetverbranding is goed voor de befaamde BBB; buik, billen en benen. En dat is precies waarvoor velen de sportschool opzoeken. Maar wat moet je nu doen, RPM of Spinning? 

RPM of Spinning is in de basis hetzelfde ding. Op een indoor fiets doe je een workout op muziek. Dit gebeurt in een peloton (een groep dus) onder leiding van een instructeur. Doordat je in een groep rijdt zul je jezelf veel meer geven. Dit is totaal niet te vergelijken met de hometrainer waarop je natuurlijk ook kunt fietsen. De weerstand van de RPM- of Spinningfiets kun je zelf instellen, dit maakt dat fietsers van verschillende niveau’s aan dezelfde les kunnen deelnemen. RPM is het indoor cycling programma van LesMills. Deze bekende aanbieder van groepslessen heeft een eigen merknaam verzonnen voor deze activiteit. RPM staat voor ‘Revolutions per Minute’, ofwel omwentelingen per minuut. Het grote voordeel van RPM is dat je altijd een goed uitgebalanceerd programma krijgt met een goed opgeleide trainer. LesMills controleert dit en dat betekent dat je wereldwijd dezelfde kwaliteit krijgt. Het maakt dus niet uit waar je een RPM les gaat doen, zelfs de muziek is hetzelfde. Maar ‘ieder voordeel heb z’n nadeel’, dat kan dus ook wat saai zijn. De muziek wisselt eens per 3 maanden, in principe zit je dus drie maanden 1 a 2 keer per week hetzelfde te doen. Dat maakt het dan wel weer handig om voor jezelf in de gaten te houden of je vooruitgang boekt. Ook je uithoudingsvermogen en je beenkracht zou met indoor cycling snel moeten verbeteren.

Er wordt dus wel gezegd dat RPM een merk is en Spinning de naam van de activiteit. Maar Spinning is wel degelijk ook een merknaam. De naam Spinning wordt echter overal gebruikt, het valt dus niet mee om uit te vinden of je een echte Official Spinningles gaat krijgen. Dat is precies ook het nadeel. Want bij Spinning ben je totaal afhankelijk van de instructeur. Het opzwepende karakter van zo’n groepsles is natuurlijk top, maar dan moet die trainer wel weten waar hij mee bezig is. Een slechte trainer kan leiden tot overbelasting en blessures. Uit onderzoek blijkt dat Spinning vooral door hoger opgeleiden wordt gedaan. Omdat dit vaak mensen zijn met een zittend beroep is het sowieso niet erg gezond om dit als enige sport te doen. Een zittende sport kan voor de zittende kantoorman of vrouw tot rugklachten leiden.

Het is dus een goed idee om eerst eens verschillende Spinning klasjes te proberen. Verschillende instructeurs, RPM of Spinning, bij een fitnesscentrum of juist bij een meer gespecialiseerde Spinning-studio. Met een OneFit Card kun je eenvoudig verschillende centra en systemen uitproberen. Let daarbij ook op de kwaliteit van de fietsen. Deze hoeven niet splinternieuw te zijn, maar het is wel belangrijk dat deze van goede kwaliteit zijn en bovendien moeten ze goed onderhouden zijn. Voordeel van nieuwe apparatuur is dat je zelf bijvoorbeeld kunt zien hoeveel ‘watt’ je trapt en je hartslag wordt gemeten. Zo kun je jezelf goed in de gaten houden en zien of je vorderingen maakt. Misschien vind je Virtual Spinning leuk om te proberen. Tijdens deze les zonder instructeur fiets je een route die je op een videoscreen voor je ziet. Leuk om een keer de Alpe ‘d Huez te fietsen of een rondje door Londen. De ervaring van velen is wel dat dit vooral leuk is om ‘een keer’ te doen. De interactie met een instructeur maakt live lessen toch veel intenser.

Voor de wielrenners onder ons is Spinning natuurlijk een prima activiteit om in de winter in vorm te blijven. Als je echter wil pieken in het voorjaar of in de zomer op je ‘buitenfiets’ beheers jezelf dan. Spinninglessen zijn er op gericht om het uiterste uit jezelf te halen. Het is dus een sport op zichzelf en geen bezigheidstherapie voor wielrenners. Dit blijkt ook wel uit de populariteit van Spinning-studio’s. In Nederland zie je ze nog niet zoveel, maar in New York en andere grote Amerikaanse steden is dit echt een fenomeen. In NYC is Soulcycle een indoor cycling concept dat uber-hip is. Je betaalt hier $ 38 (!) voor een spinningsessie van een uurtje. Dit altijd in een mooie gestylede studio, downtown en met muziek van de beste DJ’s. Grote kans trouwens om ‘celebs’ te spotten want de Amerikaanse sterren vinden Soulcycle geweldig.

OK, ‘Ready to Ride?’, tot ziens op de (indoor) fiets dan!

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags: