Een nieuwe en ontzettend interessante rubriek : (personal) trainers van de meest favoriete OneFit locaties aan het woord. Wie zijn deze trainers waar jullie zo graag les van krijgen? Binnen no-time zijn hun lessen volgeboekt en dat is niet voor niks. Wat is hun visie op bewegen en hoe bouwen zij hun lessen op?

We trappen af met Chris Hettinga – personal trainer en coach bij de hippe gym Het Gymlokaal in Amsterdam West. Chris is geïnteresseerd in nieuwe manieren van bewegen en geeft dan ook in een zeer eigen stijl zijn lessen. Ook hij sport graag met het OneFit abonnement om zo zijn fitness-horizon nog meer te verbreden!

Chris Hettinga mobiliteit

 Warming-up

‘Ik begin mijn traning ALTIJD met een goede warming-up met hierin een aantal mobility drills, dit is essentieel zodat je lichaam alert is op de bewegingen die komen gaan. Een goed opgebouwde warming-up bevordert je training, los daarvan vermindert het de kans op blessures. Het is zonde dat dit belangrijke onderdeel van de training vaak wordt overgeslagen of dat hier niet voldoende aandacht aan wordt gegeven.’

‘Mijn warming-up heeft over het algemeen een vaste opbouw met verschillende bewegingen, deze begin ik met een zogenaamde ‘animal flow’. Deze dierlijke (oer)movements zijn zeer geschikt voor het opwarmen van het lichaam en gewrichten. Tijdens het uitvoeren van deze bewegingen ontdek je al snel dat het behoorlijk lastig kan zijn. Je coördinatie, kracht en uithoudingsvermogen moeten namelijk samenwerken. Zo ontdek je al snel wat eventuele knelpunten in jouw bewegingen zijn, hier kan je met mobility aan gaan werken! Vandaar dat dit één van de trainingen is die ik bij Het Gymlokaal geef.’

Oké, duidelijk: een flinke warming-up EN mobiliteit zijn super belangrijk. Maar mobiliteit? Chris legt het voor ons uit:

Range of motion (ROM)

Hoe mobieler het gewricht des te verder je in een bepaalde richting je botten kan bewegen. Je wilt de beweging uitslag – range of motion – in je gewrichten vergroten waardoor je makkelijker en soepeler kan bewegen. Je ‘rom’ is de bewegingshoeveelheid die mogelijk is ter hoogte van een gewricht. Deze is individueel verschillend en wordt beïnvloed door factoren zoals leeftijd, geslacht, het al dan niet actief of passief bewegen.

Mobiliteit wordt gevormd door flexibiliteit en kracht samen te voegen. Het gebrek aan mobiliteit kan een gevolg zijn van het enkel binnen de comfortzone bewegen. Het doel van mobiliteit is dan ook het opzoeken van de oncomfortabele posities waardoor je lichaam juist harder moet werken en je gewrichten gestimuleerd worden om betere posities aan te nemen. Even wennen, achteraf heel fijn!

Wat is het verschil tussen flexibiliteit en mobiliteit?

De flexibiliteit van het lichaam wordt bepaald door de spieren en de mobiliteit bepaalt de bewegingscapaciteit van het gewricht. Er wordt tijdens het trainen voornamelijk gefocust op het verplaatsen van zware gewichten om uiteindelijk zoveel mogelijk spiermassa te kweken; de focus ligt op de krachttraining. Hoewel dit uiteraard onmisbaar is zou deze vorm van trainen toch anders moeten worden benaderd. Het is beter om krachttraining te combineren met stretchen om zo ook flexibiliteit te beheersen.

Het lichaam heeft een sterke basis nodig wat betreft de flexibiliteit en mobiliteit, het lichaam kan ook gezien worden als een kinetische keten – alles in het lichaam is met elkaar verbonden. Wanneer het lichaam niet beschikt over een goede flexibiliteit en mobiliteit zal dit leiden tot een reactie; bijvoorbeeld een blessure.

Waar is het goed voor?

Mobiliteit ontwikkeling verwijst naar de hoeveelheid actieve bruikbare bewegingen die je bezit. Deze hoeveelheid actieve bruikbare bewegingen zorgen ervoor dat je in staat bent dit te maximaliseren. Het leidt tot een vermindering van pijn in je letsel en schade aan het lichaam. Het resultaat is makkelijker en soepeler bewegen en dat helpt je bij de dagelijkse activiteiten.

Ben je nieuwsgierig en zou je graag eens een les mobiliteit willen proberen? Kom dan snel langs in Het Gymlokaal!

Sportieve groet,
Chris Hettinga – Personal trainer (Het Gymlokaal)

Tags: