Geen blad meer aan de bomen, het is volop herfst.. Veel mensen worden in dit seizoen somberder en hebben minder energie. Vaak meer zin in slaap dan in beweging. Dit is de herfstdip. Bijna 1,2 miljoen mensen in Nederland hebben er in meerdere of mindere mate last van. Het goede nieuws? Sporten helpt!

Het is altijd een hele overgang, van zonnige en lange zomerdagen naar grauwe dagen met weinig daglicht. Het gebrek aan daglicht is dan ook een belangrijke oorzaak van de zogenoemde herfstdip. Onder invloed van daglicht maakt je lichaam cortisol aan, dit hormoon is nodig om je wakker, aandachtig en stressbestendig te houden. Zonlicht levert bovendien vitamine D, een stofje dat bijdraagt aan een goed humeur. Door de ‘kortere’ dagen hebben wij hier al snel een tekort aan, zorg daarom dat je dagelijks aan de nodige portie daglicht komt. Daarnaast helpt bewegen je humeur enorm! Sporten stimuleert namelijk de bloedsomloop en maakt endorfine vrij in je hersenen. Die stof werkt ontspannend en geeft je tegelijkertijd een energie-boost. Je komt dus letterlijk lekkerder in je vel te zitten.

Een workout tijdens daglicht is dubbel winst. Geen tijd om tijdens de lichte uren buiten te sporten? Probeer dan een wandelingetje te maken tijdens je lunchpauze en ga in het weekend lekker de deur uit. Een stuk fietsen of hardlopen is easy maar super effectief. Koud? Welnee, met de juiste kleding aan hoef je geen kou te lijden!

.. Toch te koud? Binnen sporten is natuurlijk ook een optie. Denk hierbij aan meditatieve sporten zoals yoga, deze zijn gericht op zowel lichamelijk als geestelijk welzijn. Een win-win situatie for body and soul. Een extra steuntje nodig? Workout together! Sociaal contact is niet alleen gezellig maar ook een stok achter de deur. Samen overwin je die herfstdip wel!

And let’s be honest; eigenlijk is het najaar hét ideale moment om de sportieve draad weer op te pakken! De vakantie is over, je zit weer in je vaste ritme van werk of studie. Geen strandbezoekjes meer of eindeloze terras sessies, de zomerse verleidingen zijn voorbij. No excuse, je sport routine inplannen is weer mogelijk. Ga bijvoorbeeld sporten voor je werk! Volgeladen met energie aan je dag beginnen en je hoeft ’s avonds de deur niet meer uit. Even wennen, maar het loont!

Chasing the runners high, ook in de herfst! Natuurlijk heeft OneFit een paar fijne herfstworkout’s in de buitenlucht geselecteerd:

Rotterdam

Social Fit is opgericht vanuit het positieve effect van samen trainen. De oprichters geloven sterk in de kracht van groepsverband en kwamen zo op Social Fit: samen trainen in de buitenlucht. Niet alleen omdat het gezelliger is maar ook omdat je elkaar kunt inspireren, überhaupt om mee te doen én om tijdens de training net een stapje extra te geven. Dit maakt de trainingen van Social Fit gezellig maar ook uitdagend. Je kunt meedoen aan hardlooptrainingen en Bootcamps waarbij er wordt getraind met eigen lichaamsgewicht en de omgeving.

YogaZone geeft ook looptraining geeft, ideaal dus om hier zowel aan je looptechniek als lenigheid te werken. Het is inmiddels wel bewezen dat dit een ideale combinatie is. YogaZone heeft ze nog even op een rijtje gezet:

  • Je spieren worden er soepel van en dat vermindert het risico op blessures.
  • Yoga verbetert je houding tijdens het hardlopen. Bij yoga is er veel aandacht voor je houding, en de kennis en vaardigheden die je bij de yoga opdoet kun je gebruiken tijdens het hardlopen.
  • Je ademhaling is een essentieel onderdeel van yoga. Doordat je via yoga bewust wordt van je ademhaling kun je dit tijdens het hardlopen toepassen.
  • Bij yoga word je je bewust van je lichaam: wat doet een bepaalde oefening met je, hoe voelt het? Deze mindfulness kun je toepassen tijdens het hardlopen.
  • Yoga is net als hardlopen overal uitvoerbaar en wanneer je maar wilt.

Den Haag

Yoga4Running is de ideale workout voor hardlopers! Je verbetert hiermee je houding en ademhaling en bovendien worden je spieren er langer en sterker van. Hierdoor loop je meer ontspannen en heb je veel minder kans op blessures. De loop- en yogasessies kun je ’s avonds of op vrijdagochtend volgen. Op zaterdagochtend is er ook een bootcamp & yogales. De trainingen zijn bij Punt Zuid (in Bezuidenhout) en in de buitenlucht. Dus of je nu een yogi bent die wil hardlopen, een loper die aan yoga wil doen of gewoon lekker fit wilt worden, we tippen Yoga4Running als een favoriete workout in Den Haag.

Gezond aan Zee Outdoor heeft trainingen op het strand, in de duinen en in de zee van Scheveningen. De trainingen zijn functioneel, gevarieerd en uitdagend voor iedereen. Deze outdoor sportclub is onderdeel van het gezondheidscentrum Gezond aan Zee in de Scheveningse haven. Het strand en de zee is de omgeving waar deze fysiotherapeuten en specialisten hun tijd het liefste doorbrengen. Alle trainers hebben een echte passie voor sporten en het buitenleven. Dit is de nieuwe manier om slim en hard te werken aan je gezondheid en fitheid. Je kan deelnemen aan de trailrunning als je zonder problemen 5km kan hardlopen!

Health Club Open Air ‘De natuur is de mooiste sportlocatie die er is.’ En dat hebben ze ‘natuurlijk’ goed gezien! Hoewel ze goed zijn in Bootcamps is dat zeker niet het enige. Je kunt ook kiezen voor Cross Fit, Kick Fit of een looptraining in de natuur. Voordat je het weet ben je klaar voor de Mudmasters, Urbanathlon of een pittig loopevenement. Waar wacht je nog op? Reserveren dus en hop de natuur in!

Utrecht

Buitengewoon Fit heeft als motto: waarom naar de sportschool gaan als je ook in de frisse buitenlucht kunt trainen? Hier kun je terecht voor verschillende soorten bootcamptrainingen in de parken van Utrecht onder leiding van een ervaren trainer. Liever een hardlooptraining? Dan is de Mudruntraining ideaal voor jou, ook als voorbereiding op een Obstacle Run! Wil jij je ook fitter voelen, sterker worden of klaarstomen voor een Obstacle Run? Of heb je andere persoonlijke doelen? Train dan mee met BuitenGewoonFit!

Amsterdam

Flow-Motion is in 2000 opgericht door Floris Valkema die jaren geleden besloot om van zijn passie zijn beroep te maken. Flow-Motion is met name gericht op het verbeteren van je conditie door middel van looptrainingen. Ook wordt er veel aandacht besteed aan de looptechniek, intervaltraningen maar ook krachtoefeningen waarmee de buikspieren, been- en bilspieren worden versterkt. De lessen worden dagelijks gegeven in het Vondelpark!

Health Club Open Air Amsterdam ‘De natuur is de mooiste sportlocatie die er is.’ En dat hebben ze ‘natuurlijk’ goed gezien! Hoewel ze goed zijn in Bootcamps is dat zeker niet het enige. Je kunt ook kiezen voor Cross Fit, Kick Fit of een looptraining in de natuur. Voordat je het weet ben je klaar voor de Mudmasters, Urbanathlon of een pittig loopevenement. Waar wacht je nog op? Reserveren dus en hop de natuur in!

Runnergy, de naam zegt het eigenlijk al. Runnergy.Amsterdam biedt hardloop trainingen. Ze staan bekend om de fantastische lessen en lesgevers. Bij Runnergy.Amsterdam werk je aan jouw doel. Dat kan een 5, 10, 15 of 21 km wedstrijd zijn. Fitter en energieker worden. Je techniek willen verbeteren. Nieuwe vrienden maken. Of je wilt eens meemaken hoe snel je vooruit kunt gaan in conditie en snelheid door mee te doen met de nieuwste trainingsvormen.

Asics Running Clinic organiseert elke donderdag en zondag een gratis running clinic. Speciaal om jou te helpen je techniek te verbeteren door middel van interval training en door al je vragen omtrent hardlopen te beantwoorden. Vijf minuten voor aanvang van de training wordt er verzameld in de Asics Flagship Store. De training zelf vind plaats in het aangelegen Vondelpark.

Tags: