Of je wel of niet moet stretchen, daarover zijn de meningen behoorlijk verdeeld. Zelf vond ik het altijd maar zonde van mijn tijd. Hier een aantal opsommingen waarom je wel of niet zou moeten stretchen.

Stretchen bevordert de lenigheid. Als je bijvoorbeeld tweemaal daags je hamstrings rekt, door met gestrekte benen met je handen je tenen aan te raken, kom je na twee weken verder dan voorheen.

Door stretchen vermindert op korte termijn de kracht die je tijdens een oefening kan leveren. Zelfs tot een uur na stretching kan de kracht die je kan leveren tussen de 3 en 28% minder zijn. Op de langere termijn lijkt stretching juist positief voor de hoeveelheid kracht die je instaat bent te leveren. Dus wil je vandaag eindelijk die 100kg benchpress halen, dan zou ik even niet stretchen.

Misschien grappig voor de lopers onder ons. Strechen heeft een negatief effect op je uithoudingsvermogen. Bij harlopen geldt juist hoe stijver, hoe beter. Stijve lopers verbruiken namelijk minder energie bij dezelfde snelheid dan soepele lopers.

Voor degenen die geloofden dat rekken de spierpijn verminderd, mag ik nu uit hun droom helpen. Hiervoor is namelijk geen wetenschappelijkbewijs gevonden. Sterker nog in sommige gevallen kan rekken juist de oorzaak zijn van spierpijn!

Tags: