0820082321.bigHardlopers en Yogi’s dat zijn twee werelden, toch? Lopers zijn vaak gericht op persoonlijke records en doorzettingsvermogen en yogi’s zijn veel meer gericht op bewustzijn. Veel hardlopers – vooral de mannen – moeten niets van yoga hebben. Zweverig en ingewikkeld zijn de grote vooroordelen. Toch is de combinatie van yoga en hardlopen een echte ‘winner’.

Yoga gaat er voor zorgen dat je langere afstanden aan kunt, betere tijden loopt en ook nog eens minder blessuregevoelig bent. Dus laat je niet intimideren door yogi’s in moeilijke poses. Yoga is inmiddels overal en dus is het niet heel moeilijk om een studio te vinden waar je het eens kunt gaan proberen. Het aanbod is enorm groot en vrijwel iedere yogastudio is er op ingericht om jou als nieuwkomer op weg te helpen.

Er zijn vele richtingen en stromingen in yoga. Je kunt je daar in verdiepen, maar zoals er is niet één bepaald type yoga goed voor runners. Veel belangrijker is dat je een plaats vind die bij je past. Heb je een klik met de docent, spreekt het sfeertje je aan, kun je het tempo goed bijhouden…dan zit je goed. Voelt het niet goed op een van die punten dan gaat het ‘m niet worden. OneFit is ideaal om verschillende yoga-studio’s uit te proberen. Als jij trouwens een yogi bent die wil gaan hardlopen kijk dan eens naar de looptrainingen die op vele OneFit locaties worden aangeboden.

Als het goed is dan heb je na een paar lessen ergens je draai gevonden. Een beetje hardloper is hard voor zichzelf. Dus wil je zo snel mogelijk alle oefeningen beheersen. Je wilt ook goed in yoga zijn. Vergeet het! Yoga is geen wedstrijd. Bij yoga ontwikkel je je lichaam en je geest zonder te pushen. Het kost je misschien wel jaren voor je alle yoga-oefeningen beheerst en dat is prima.

Nog een belangrijk advies: overdrijf niet. In een periode waarin je minder loopt kun je prima wat extra yoga doen. Ben je zwaar in training voor een wedstrijd ga dan niet ook nog eens volop yoga-sessies doen. Hardlopen en yoga moet je zien als communicerende vaten.

hardlopenGroot voordeel van yoga voor hardlopers: je leert je ademhaling te beheersen. Jouw spieren zijn afhankelijk van een constante toevoer van zuurstof. Yoga zal je leren voelen hoeveel zuurstof je nodig hebt om te presteren. Tijdens een run kan dit helpen om de zuurstofopname te maximaliseren. Je krijgt controle over je ademhaling en zal daardoor meer uithoudingsvermogen realiseren.

Yoga is perfect voor het stretchen van je spieren en is daarmee de perfecte warming up en cooling down voor lopers. Hardlopen maakt je spieren korter, met yoga kun je je ontspannen en gespannen spieren weer soepel maken. Je herstelt beter en sneller met yoga.

Balans is natuurlijk ook echt helemaal yoga. Het verbeteren van je houding en een betere stabiliteit zijn voordelen die juist voor hardlopers van grote waarde zijn. Dit gaat je helpen om zonder klachten langer en sneller te lopen.

Tot slot is hardlopen natuurlijk een mentale opgave. Veel lopers zijn vastberaden en pushen het eigen lichaam met iedere stap voorwaarts. Je bent wel bezig met het trainen van je spieren maar besteed eigenlijk geen aandacht aan mentale training. Dat moet maar gewoon uit pure vastberadenheid komen. Yoga maakt je mentaal sterker en je leert je eigen lichaam kennen. Een ideale combinatie om in balans te zijn en zo tot betere prestaties te komen.

Zet dus je vooroordelen aan de kant en bezoek binnenkort een yogastudio om uit te groeien tot een betere loper.

 

Tags: