Gelukkig associëren steeds minder mensen yoga enkel met het drinken van brandnetelthee (best lekker) en de dampen van wierook (eigenlijk ook best wel fijn). Meer en meer mensen vinden hun rust en kalmte met het beoefenen van yoga. Maar ook de doorgewinterde sporter kan zijn ei kwijt in yoga. Sterker nog, yoga gaat van ontspannen tot inspannen. Dat is namelijk het fijne, yoga is ‘voor ieder wat wils’. 

Oke, aan de yoga dus. Het is een kwestie van doen om te ontdekken wat bij jou past waarbij het raadzaam is om bij het begin te beginnen. Een Ashtanga les is namelijk minder geschikt voor de beginnende yogi, voor een Yin les daarentegen heb je geen ervaring nodig. En no worries, de yoga terminologie heb je zo onder de knie. Voor je het weet sta je in de juiste Asana kijkend naar jouw Dristhi!

There we go, van ontspannen tot inspannen:

Yoga Nidra

Met stip op nummer één staat Yoga Nidra, de slaap van de yogi’s. Dat we ontzettend veel prikkels ontvangen gedurende de dag is voor iedereen een vast gegeven. Positief of negatief, we hebben veel te verwerken. Ongemerkt raken onze zintuigen en zenuwen overprikkeld wat zorgt voor vermoeidheid. Yoga Nidra is een meditatietechniek die rust en ontspanning kan geven. Deze techniek zorgt ervoor dat wij ons bevrijden van fysieke, mentale en emotionele stress. De beleving van Yoga Nidra laat zich last vastleggen. Klinkt misschien een tikkeltje zweverig, is het niet. Een heerlijke ontspannende vorm van yoga welke je echt zelf eens moet ervaren.

Yin Yoga

Waar je bij de meeste sporten je spieren aan- en ontspant gaat het er bij Yin yoga om dat je zoveel mogelijk spieren loslaat. Yin richt zich op het bindweefsel en de gewrichten, de houdingen bij Yin Yoga zijn gericht op het versterken en het versoepelen hiervan. Yin Yoga is niet perse altijd even prettig, maar je leert goed naar je lichaam te luisteren. Je neemt de tijd voor je lichaam én je gevoel. Doordat de houdingen voor een langere periode worden aangehouden (meestal enkele minuten) verken je zowel je lichamelijke als je mentale grenzen. Hierdoor kan je gevoeligheid opmerken in je lichaam. Deze les heeft een rustig karakter en er wordt gebruik gemaakt van props om het lichaam te ondersteunen. Yin is vooral winst voor iedereen met een zittend beroep.

Restorative Yoga

Het verschil tussen restorative yoga en yin yoga kan verwarrend zijn. Daar waar yin zo nu en dan wel eens onprettig kan aanvoelen is dat bij restorative yoga absoluut niet de bedoeling. Hierdoor is een restorative les nog meer geschikt voor het opzoeken van totale ontspanning. Ook in deze les worden props gebruikt, dit om de houdingen zo comfortabel als mogelijk te maken. De oefeningen reiken tot diep in het zenuwstelsel. Daardoor kunnen diepe chronische spanningspatronen ontmantelen, je immuunsysteem verbeteren en lichaam en geest terugbrengen naar hun originele staat van balans. Je werkt toe naar harmonie in je lichaam, klinkt fijn toch?

Kundalini Yoga

Deze yogavorm is niet te vergelijken met andere stijlen. Je werkt tijdens een Kundalini les aan je mentale conditie met elke les een ander thema. Kundalini heeft een doel: de energie van de lagere chakra’s – energiecentra met meer aardse en egocentrische verlangens – naar de hogere chakra’s laten stromen, die staan voor liefde en verbondenheid. Deze energie heet Kundalini energie, het opwekken van de psychische kracht. Meer lezen over Kundalini? Marissa deed mee aan een les bij De Nieuwe Yogaschool, je leest hier over haar ervaring.

Hatha Yoga

Hatha Yoga is een heel toegankelijke yogavorm, oftewel de instap yoga. Het leren beheersen van je lichaam, de houdingen (asana’s) en de ademhaling (pranayama) zijn de belangrijkste pijlers van Hatha yoga. ‘Ha’ staat voor zon en ‘tha’ staat voor maan. Het doel van Hatha Yoga is, om de vurige eigenschap van de zon en de kalmerende eigenschap van de maan in evenwicht te krijgen en te behouden. De rol van een docent is bij een Hatha yogales heel anders, er wordt bij Hatha niet rondgelopen en gezegd wat goed of fout is. Deze zaken van het ego probeer je bij Hatha juist los te laten. Het verschil met de dynamische yogastijlen is dat er bij Hatha Yoga voornamelijk niet bewegende asana’s worden uitgevoerd.

Vinyasa Yoga

Wie kent hem niet: de Zonnegroet. Houdingen vanuit de Zonnegroet vormen de basis van Vinyasa, deze worden opeenvolgend achter elkaar herhaald. Daarna volgen losse asana’s, om variatie binnen de flow toe te kunnen passen. Vinyasa wordt vaak genoemd als Vinyasa Flow, ‘flowing meditation’. De aard Vinyasa Yoga ligt in het strengere Ashtanga, met als verschil de vaste houdingen die worden uitgevoerd bij Ashtanga. Vinyasa is een energieke yogales waarbij de teacher je leidt van houding tot houding. Door de losse asana’s krijgt deze les een eigen karakter. Je leest meer over Vinyasa in onze blogpost.

Ashtanga Yoga

Ashtanga heeft als kenmerk het dynamisch uitvoeren van een vaste serie houdingen. Deze houdingen worden doormiddel van de ademhaling vloeiend aan elkaar verbonden. Omdat er geen pauze is tussen de houdingen ontstaat er de zogeheten flow. Bij Ashtanga wordt er gebruik gemaakt van de ujjayi ademhaling. De Ujjayi adem is een Pranayama techniek die je kan helpen om meer uit het beoefenen van Yoga te halen. Je kan een led class volgen waarbij de docent de groep mondeling aanstuurt. Hiermee wordt het ritme van de ademhaling aangegeven. Bij een Mysore Style les geeft de docent wel regelmatig persoonlijke aanwijzingen. Blogger Lotta deed mee aan een led les bij YogaFest Studio in Amsterdam. Nieuwsgierig? Klik hier.

Uit respect voor wordt alleen een complete serie van ashtanga houdingen ‘Ashtanga’ genoemd. Een verkorte serie hiervan krijgt daarom vaan de naam Poweryoga, dit is dus in feite een verkorte Ashtanga les. Een Poweryoga les is daarom iets toegankelijker.

Iyengar Yoga

Uniek aan deze yogastijl is het gebruik van de materialen. Denk hierbij aan touwen, blokken, riemen en doeken. Het hoofddoel van deze attributen is yoga toegankelijk maken voor iedereen. Dankzij hulpmiddelen kan de ademhaling of de asana(houding) op de juiste manier worden uitgevoerd. Hierdoor is Iyengar als yogastijl zeer geschikt voor de beginnende yogi – de focus ligt op het juist uitvoeren van de asana’s en de props helpen hierbij. Door de ondersteuning van de attributen is deze yogastijl ook het minst blessuregevoelig. Iyengar Yoga kent drie basiselementen: techniek, reeksen, en timing. De juiste balans in deze 3 elementen vormt de kunde van deze yogastijl.

Het doel van yoga

Ook al werk je ook bij yoga toe naar verbetering zoals meer flexibiliteit, het gaat niet om de prestatie. Het gaat juist om het bewustzijn van het eigen lichaam. Vaak lastig – in onze cultuur zijn we inmiddels zo gewend dat het gaat om presteren en het bereiken van een doel. Probeer dit los te laten en op je eigen manier te genieten van jouw persoonlijke yogaprogressie, dan ervaar je vanzelf je de voordelen. Zie yoga daarom ook niet alleen als fysieke workout, het gaat erom wat yoga met je doet. Niet alleen voor een goed lijf maar ook voor een gespierde geest. Je doet yoga voor jezelf! En vergeet niet: yoga on and off the mat. Neem je zen moment van binnenin de yogaschool ook mee naar buiten.

Namasté

Tags: